Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski glasovi v Evropskem parlamentu

Za vas piše:
B. Š.
Objava: 29. 07. 2006 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2006 / 11:45

Slovenski glasovi v Evropskem parlamentu

Evropski parlament je sredi junija s tesno večino izglasoval predlog, po katerem se iz okvirnega raziskovalnega programa lahko financirajo raziskave človeških matičnih celic, tako odraslih kot zarodkov, vendar v skladu z vsebino znanstvenega predloga in pravnim okvirom držav članic.

Evropski parlament je sredi junija s tesno večino izglasoval predlog, po katerem se iz okvirnega raziskovalnega programa lahko financirajo raziskave človeških matičnih celic, tako odraslih kot zarodkov, vendar v skladu z vsebino znanstvenega predloga in pravnim okvirom držav članic. S tesno večino sta bila namreč preglasovana drugačna predloga: po prvem, t. i. kompromisnem, bi omejili financiranje raziskav na področju zarodnih matičnih celic na tiste, ki so bile ustvarjene pred 31. decembrom 2003 (255 za, 274 proti, 35 vzdržanih), po drugem pa bi v celoti prepovedali evropsko javno financiranje uporabe zarodkov in zarodnih matičnih celic v znanstvenih raziskavah (238 za, 287 proti, 40 vzdržanih).

Kako so v tej zgodbi glasovali nekateri navzoči slovenski predstavniki oziroma predstavnice v sicer zelo razdeljenem Evropskem parlamentu?

»Glasovanje o etičnih vidikih raziskav je bilo resnično ena najzahtevnejših odločitev v 7. okvirnem programu, saj je bilo potrebno na...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh