Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Desetka rožnega venca med bitko na Sutjeski …

Alojz Rebula
Za vas piše:
Alojz Rebula
Objava: 12. 08. 2006 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.08.2006 / 11:11

Desetka rožnega venca med bitko na Sutjeski …

Mislim, da v slovenskem povojnem pisanju ni knjige, v kateri bi se nežnost naslova – Ko so cvetele marelice – tako tepla z grozovitostjo (nedopovedljivo grozovitostjo …) vsebine, kakor je to pri Spominih Franca Berceta (z uvodno besedo Milana Čotarja)
Mislim, da v slovenskem povojnem pisanju ni knjige, v kateri bi se nežnost naslova – Ko so cvetele marelice – tako tepla z grozovitostjo (nedopovedljivo grozovitostjo …) vsebine, kakor je to pri Spominih Franca Berceta (z uvodno besedo Milana Čotarja).

Dvajsetletni kmečki sin Franc Berce mora 1942 iz slovensko in katoliško zavednega Dornberka na Vipavskem v italijansko vojsko. Iz Italije ga prepeljejo z okupacijskimi četami v Črno goro. Tam se čez čas pridruži Titovim partizanom in kot borec in pozneje komisar bosanskih brigad doživi strahote četrte, pete in šeste ofenzive, še posebej apokaliptično dogajanje na Sutjeski. Vojno konča kot komisar sanitetnega bataljona na Reki. Predlagan je za kadrovskega načelnika divizije, toda prej hoče obiskati rodni Dornberk, kjer ima ženo in otroke. Čakajo ga razočaranja, ki si jih ne bi bil mogel predstavljati: v krajevnem ljudskem odboru vidi sedeti tudi bivše domače fašiste, po vrnitvi iz cone A pa ga čakajo aretacija, z...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh