Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Azteki

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 16. 09. 2006 / 22:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2006 / 12:16

Azteki

V začetku 14. stoletja se je v osrednjem delu današnje Mehike naselilo indijansko ljudstvo, ki ga poznamo pod imenom Azteki.

V začetku 14. stoletja se je v osrednjem delu današnje Mehike naselilo indijansko ljudstvo, ki ga poznamo pod imenom Azteki. Pred tem so živeli na jugu današnjih ZDA, od koder so v iskanju bogatejših virov hrane krenili proti jugu. Legenda pripoveduje, da so blodili dolga leta, saj so vztrajno čakali na napovedano božje znamenje, kje naj se naselijo. Končno so ga vendarle dočakali: na otočku sredi jezera Texcoco so zagledali orla, ki je čepel na kaktusu in se bojeval s kačo. Na tem kraju so leta 1325 ustanovili mesto Tenochtitlan, na območju katerega stoji današnji Ciudad de Mexico.

Tenochtitlan je bilo mogočno in lepo urejeno mesto, ki je leta 1520, ko so do njegovih vrat prispeli Španci, štelo več deset tisoč hiš in nad sto tisoč prebivalcev. Ker je ležalo sredi jezera, je bilo dostopno le s čolni in po treh plavajočih nasipih. Prepreženo je bilo z gosto mrežo kanalov, imelo je akvadukt za oskrbo s pitno vodo, palače, trge in mogočen tempelj, ki so ga dogradili šele ob k...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh