Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Šipek – košček divjine

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 07. 10. 2006 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.10.2006 / 11:01

Šipek – košček divjine

Šipkova marmelada

Razen rakitovca nobena druga vrsta divjega sadja ne vsebuje toliko vitamina C kot šipek. Torej je odlično sredstvo za preprečevanje infekcij in prehladov. Ugotovili so, da se tudi v posušenih in na različne načine predelanih plodovih ohrani velik del tega sicer zelo neobstojnega vitamina. Največ ga je v zrelih plodovih, ki se še niso zmehčali in še niso zgubili živo rdeče barve. Prav tako pa so ugotovili, da se v najskrbneje shranjenih plodovih po enem letu ohrani le še četrtina prvotne vrednosti vitamina C, zato vsako leto poskrbimo za sveže zaloge šipka.

Vsebuje še vitamine B1 (zvišuje sposobnost koncentracije), B2 (proti stresu), E (pomemben antioksidant), K (nujen za zdrave kosti, vezivno tkivo in delovanje ledvic), sladkorje, organske kisline, čreslovine, rastlinsko obrambno snov rutin (pomemben za zdravje ožilja) in minerale kalcij (za kosti in zobe) in železo (za tvorbo krvi in preskrbo s kisikom). Plod vsebuje tudi vanilin, zaradi katerega imajo zdrobljena semena ra...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh