Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Z rabinom pri beduinih

Za vas piše:
Duša Zgonec-Hibon
Objava: 09. 12. 2006 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2006 / 09:50

Z rabinom pri beduinih

Hvala, Jeremy, da si mi dal možnost doživeti to, k čemur nas vabi Charta Oecumenica (Strasbourg 2001) v svojem 11. poglavju: k »spoštljivemu odnosu«, da bi tako zasnovali »skupne cilje«!

»Če ne veš, kako najti beduinsko vas, moraš samo slediti tovornjaku za smeti. Dodelili so jim grič, na katerega odvažajo jeruzalemske smeti.«

V dvom sem postavila svojo angleščino, prepričana, da nisem dobro razumela! Ampak ne, res gre za smetišče, na katerega so se morali ti nomadi pod prisilo nastaniti. In res sva z Jeremyjem, rabinom, ki pomaga beduinom v okolici Jeruzalema, prehitela par tovornjakov za smeti.

Cesta je začela peljati proti vasi in Jeremy je neopazno snel kipo. Že sva v vasi. No, pravzaprav bi težko dala obče ime temu, kar sem videla. Kraj, ki ne ustreza nobeni od naših mentalnih slik. Bivališča, kot jih lahko vidimo v puščavi, zakrpana pregrinjala na lesenih kolih, bivališča, za katera ne bi znala določiti gradbenega materiala; pa tudi lepe nove hiše z zidovi, prevlečenimi z belim marmorjem, tako tipičnim za palestinske domove.

Nasproti nas je nek drug grič, na katerem slutim naselje.

Glej no, cesto so asfaltirali! Le kdo jim j...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh