Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najbolj dišeča dišavnica

Za vas piše:
Manuela Avšič
Objava: 07. 07. 2007 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2007 / 10:21

Najbolj dišeča dišavnica

Ob sivki vsi najprej pomislimo na Provanso, ki se v poletnem času odene v vijoličastomodro barvo

Ob sivki vsi najprej pomislimo na Provanso, ki se v poletnem času odene v vijoličastomodro barvo. Zaradi svojega svežega vonja je bila sivka priljubljena dišava v kopelih starih Grkov in Rimljanov. To potrjuje tudi njeno botanično ime, lavandula, ki je izpeljanka iz latinske besede lavare, umivati. Ljudska imena sivke so kofendl, lafendl, lavendel, sivač, špiknada in lavanda.

Sivka je rod majhnih divjih ali gojenih zimzelenih polgrmastih rastlin, ki se razrastejo do 70 cm. Je trajnica in prezimi v celinskih območjih Slovenije, zadnje čase pa tudi v drugih krajih Slovenije. Tako na vrtu kot tudi v posodi potrebuje odprto, sončno rastišče in dobro odcedna, z dušikom bogata tla. Koreninski sistem je zelo razvejan, večina korenin seže 40 cm globoko. Stebla, na katerih rastejo cvetovi, so enoletna in dolga 20–40 cm. Zeleni deli stebla imajo sivkast poprh, listi so ozko črtalasti. Rastlina je posuta s sivimi dlačicami, med katerimi se nahajajo žleze, kjer nastaja eterič...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh