Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gora, kjer se je končala pot Nejca Zaplotnika

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 20. 01. 2007 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2011 / 09:52

Gora, kjer se je končala pot Nejca Zaplotnika

Na svetu je štirinajst osemtisočakov, gorá, ki se s svojimi vrhovi dobesedno dotikajo neba. Eden najnevarnejših med njimi je 8163 metrov visoki Manaslu. Nanj se je leta 1956 prva povzpela japonska odprava, leta 1984 pa se je to posrečilo tudi edinemu Slovencu doslej, Vikiju Grošlju. Toda njegov uspeh je imel grenak priokus. Samo leto prej se je na ledeniku pod Manaslujem končala življenjska pot njegovega prijatelja Nejca Zaplotnika.
Na svetu je štirinajst osemtisočakov, gorá, ki se s svojimi vrhovi dobesedno dotikajo neba. Eden najnevarnejših med njimi je 8163 metrov visoki Manaslu. Nanj se je leta 1956 prva povzpela japonska odprava, leta 1984 pa se je to posrečilo tudi edinemu Slovencu doslej, Vikiju Grošlju. Toda njegov uspeh je imel grenak priokus. Samo leto prej se je na ledeniku pod Manaslujem končala življenjska pot njegovega prijatelja Nejca Zaplotnika. Zgodbo o tej tragični nesreči in o prvem slovenskem vzponu na to nepredvidljivo goro nam pripoveduje novi dokumentarni film TV Slovenija z naslovom Manaslu – usodna gora Nejca Zaplotnika, ki so ga prejšnji teden premierno predvajali v Cankarjevem domu.

Manaslu

Osma najvišja gora na svetu je dolgo veljala za japonsko. Alpinisti iz dežele vzhajajočega sonca so se poskušali nanjo povzpeti že leta 1953, a so se morali kakšnih štiristo metrov pod vrhom obrniti. Naslednje leto so se vrnili, vendar so ji...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh