Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Kapus« naših babic in dedkov

Za vas piše:
Manuela Avšič
Objava: 20. 01. 2007 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2010 / 10:38

»Kapus« naših babic in dedkov

Saj si ne moremo kaj, da ne bi posegali več kot sto let nazaj, ko je bila zelenjava, pripravljena na veliko načinov, vsak dan na mizah naših prednikov. In še kako prav so imeli. Zato si naberimo dobre zelenjave iz košaric naših babic.

Saj si ne moremo kaj, da ne bi posegali več kot sto let nazaj, ko je bila zelenjava, pripravljena na veliko načinov, vsak dan na mizah naših prednikov. In še kako prav so imeli. Zato si naberimo dobre zelenjave iz košaric naših babic.

Najprej se ustavimo pri kapusnicah. Te so vzgojili iz divjega zeljnega kapusa, ki še dandanes raste po pečinah obmorskih krajev. Iz tega je na dobro pognojenih tleh zrasel navadni kapus ali glavnato zelje. Zaradi nepravilne rasti listov se je iz glavnatega zelja razvil kodrasti in mehurčasti ohrovt, iz njega pa rožni kapus, ki v pazduhah spodnjih listov nastavlja šopke, glavice ali rože. To je današnji brstični ohrovt. Ker so vrtni prsti dodajali različna gnojila, ki so
pospeševala rast in razvoj cvetnega dela, so iz divjega kapusa vzgojili cvetni kapus ali cvetačo in špargov kapus ali brokoli. Slednjič so žlahtnitelji poskusili
razviti še kolerabo, in sicer tako, »da je kocen pri divjem kapusu zrastel v večjo ali manjšo glavo, in tak...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh