Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Usmiljenje

Rudi Koncilija
Za vas piše:
Rudi Koncilija
Objava: 15. 09. 2007 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.09.2007 / 08:06

Usmiljenje

V občudovanju Boga, ker je sočuten s trpečim človekom, se pojavi vprašanje: Ali je ob vsem sočutju Bog pred trpljenjem nemočen?

Usmiljenje je božja lastnost, ki odpre človeku dostop v božje srce.

Pavel je ostro čutil svojo nevrednost, ker je preganjal Cerkev prvih kristjanov. V drugem berilu (1 Tim 1,12–17) kar dvakrat poudari, da je našel usmiljenje pri Bogu. Bog ga preustvari v zgled za vse, ki bodo sprejeli vero. Dá mu apostolsko službo in mu poslej priznava zvestobo. Zatemnjeno spoznanje mu presije s presežno lučjo. Odpadejo mu luskine z duhovnih oči. Razume pomen Jezusovega ovrednotenja zadnjega mesta. Vidi se na njem, zato se ima za prvega med grešniki. Na Pavlovem zgledu se drugim razodeva veličina božjega usmiljenja. To pa je v korist Cerkvi.

V evangeliju (Lk 15,1–32) Jezus poda kar tri prilike o božjem usmiljenju. Bog odpušča skesanemu grešniku. Človeka stalno nevidno spremlja, v določenih časih pa ga nagovori tako močno, da človek zazna božjo navzočnost. Sicer je v vesti človek stalno v dialogu z Bogom, v izbranih trenutkih pa ta dialog postane posebej izrazit. Ta misel je navzo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh