Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

REPA – za zdravo življenje

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 17. 11. 2007 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 14.11.2007 / 13:36

REPA – za zdravo življenje

V predkrompirjevih časih je bila repa skupaj s kostanjem eno najpomembnejših zimskih živil, v današnjih časih pa se po krivici premalokrat znajde na naših krožnikih
V predkrompirjevih časih je bila repa skupaj s kostanjem eno najpomembnejših zimskih živil, v današnjih časih pa se po krivici premalokrat znajde na naših krožnikih. Ste vedeli, da repo lahko porabimo v celoti? Uživamo mlade liste, cvetove, poganjke in odebeljene korene. Repni listi vsebujejo več hranil kot koren in so eden bogatejših virov kalcija nasploh. A tudi koren se ponaša z bogato zalogo mineralov, vitaminov in razkuževalnih gorčičnih olj. Repo jemo surovo, kuhano, pečeno ali naravno kisano. Naj bo podolgovata, okrogla, rdeča, roza ali bela, v zimskem času naj bo redna gostja naših krožnikov.

Koren repe ima zaradi vsebnosti gorčičnega olja prijeten ostro sladkast okus in značilno vlaknasto meso. Repa vsebuje veliko balastnih snovi, ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe, izmed mineralov pa kalcij, magnezij, fosfor, železo, cink. Je precej bogata z vitamini, zastopani so tiamin B1, riboflavin B2, niacin B3, vitamin C. Vsebuje tudi za zdravje nepogrešljivo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh