Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj, če je le malce pomisijonaril po Slovenskem …

Alojz Rebula
Za vas piše:
Alojz Rebula
Objava: 15. 12. 2007 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2007 / 07:20

Kaj, če je le malce pomisijonaril po Slovenskem …

Ko dr. Drnovšek prepušča svoje mesto nasledniku, se mi misel vrača na svojevrsten stil njegovega predsedovanja, na neki nenavaden poudarek v tej funkciji, še posebej na geslo o »višji ravni samozavedanja«
Ko dr. Drnovšek prepušča svoje mesto nasledniku, se mi misel vrača na svojevrsten stil njegovega predsedovanja, na neki nenavaden poudarek v tej funkciji, še posebej na geslo o »višji ravni samozavedanja«. Ne glede na to, kako ga je dr. Drnovšek izvajal v praksi, je bilo geslo vsekakor izvirnejše in globlje od Kardeljevega predsmrtnega »Človek je lastne sreče kovač«. Škoda, da ga ni osvetlil v njegovem odnosu do marksizma, te nižje ravni samozavedanja.

Kaj namreč more biti »višja raven samozavedanja«, če ne preseganje videnja zgolj materialne substance sveta? Više se samozavedaš, če onkraj trgovin in tovarn, onkraj politike in ekonomije, onkraj tesnobe, dolgočasja in trpljenja bivanja slutiš, da za tem naličjem mora obstajati še kaj. Da se svet, kakršen se nam kaže iz časopisja in televizije, ne prikazuje v svoji zadnji resničnosti. Da smo v skrivnosti kakor riba v oceanu.

S takšnim slutenjem smo daleč ne samo od vulgarnega, ampak tudi f...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh