Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Križna gora (680 m)

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 24. 12. 2007 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2010 / 11:48

Križna gora (680 m)

Na razglednem slemenu nad zahodnim robom Sorškega polja se dviga vasica Križna gora. Ime je dobila po nekdanji kapelici sv. Križa, ki so jo pozneje prezidali v cerkev. Bogato poslikano svetišče, ki je bilo pred leti razglašeno za kulturni spomenik lokalnega pomena, stoji zunaj vasi pod dobrih petdeset metrov višjim, vendar nezanimivim vrhom Soteske.


Na razglednem slemenu nad zahodnim robom Sorškega polja se dviga vasica Križna gora. Ime je dobila po nekdanji kapelici sv. Križa, ki so jo pozneje prezidali v cerkev. Bogato poslikano svetišče, ki je bilo pred leti razglašeno za kulturni spomenik lokalnega pomena, stoji zunaj vasi pod dobrih petdeset metrov višjim, vendar nezanimivim vrhom Soteske. Križna gora je priljubljena in v vseh letnih časih zelo obiskana izletniška točka. Kratek dostop in imeniten razgled sta privlačna dvojica, ki se ji je težko upreti.

Čeprav pripelje na Križno goro lepa asfaltna cesta, se skoraj ne spodobi, da bi se med izletom k cerkvi sv. Križa izognili križu, ki ga prinaša pešačenje iz doline. Še zlasti, ker je ta križ lahek in prinaša veliko koristi – od dobrega telesnega počutja do zadovoljstva nad prehojeno potjo. Najprimernejše izhodišče za vzpon na Križno goro je s stolpnicami pozidano naselje Podlubnik ob ces...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh