Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Debelost v otroštvu, bolezen v odrasli dobi

Za vas piše:
Janez Rifel
Objava: 29. 12. 2007 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2010 / 11:51

Debelost v otroštvu, bolezen v odrasli dobi

Po vsem svetu je vedno več debelih otrok v vedno zgodnejših letih. V Združenih državah Amerike je petina otrok med 6. in 11. letom predebelih

Vprašanja lahko pošljete na zivljenje@druzina.si

Po vsem svetu je vedno več debelih otrok v vedno zgodnejših letih. V Združenih državah Amerike je petina otrok med 6. in 11. letom predebelih. Tako ima veliko otrok zaradi debelosti ortopedske težave, bolezni žlez z notranjim izločanjem in druge težave. Debelost v otroštvu pa pomeni tudi veliko nevarnost za slabše zdravje v odrasli dobi.

Danski raziskovalci so analizirali podatke o indeksu telesne mase (ITM), ki so ga vsako leto v obdobju od leta 1930 do 1976 merili šolarjem, starim od 7 do 13 let. Podatki med letoma 1955 in 1960 so služili za določitev standardnega ITM.

Podatke o ITM so nato primerjali s pogostnostjo srčne koronarne bolezni (angina pektoris, srčni infarkt) pri istih osebah od 25. leta starosti naprej.

Raziskovalci so odkrili, da je povečana telesna teža povezana z večjo verjetnostjo za pojav srčne koronarne bolezni in smrtjo zaradi te bol...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh