Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadloga, ali pozdrav iz narave?

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 05. 01. 2008 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2010 / 11:52

Nadloga, ali pozdrav iz narave?

V naši soseski živi žival, ki se pogosto po krivem znajde na zatožni klopi. Je tarča izkrivljeno napisanih zgodbic, največkrat pa dejanska tarča lovskim puškam.

V naši soseski živi žival, ki se pogosto po krivem znajde na zatožni klopi. Je tarča izkrivljeno napisanih zgodbic, največkrat pa dejanska tarča lovskim puškam. Bog ve, koliko ton lovske municije je bilo do sedaj izstreljene, koliko strupov in strupenega plina je bilo uporabljenega za uničevanje vrste, o kateri je bilo bore malo dobrega zapisanega.

Lisica (Vulpes vulpes) je resda glavna prenašalka stekline, toda milijoni zvitorepk so morali pasti pod streli, preden se je stroka težave lotila z nastavljanjem vab s cepivom proti tej bolezni. Glodavci, ki so glavni plen lisice, v naravi pomenijo rezervoar stekline, kar verjetno botruje neprijetni usodi lisice, prenašalki te bolezni. Če na to pogledamo z druge strani, pa ugotovimo, da lisice krepko držijo na vajetih glodavce: od miši, voluharjev do podgan v urbanem okolju, kamor tudi zaidejo. Lisica se namreč ne izogiba človekove bližine. Na njenem jedilniku se pog...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh