Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakon v primežu simbioze in narcisizma (1)

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 05. 01. 2008 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.07.2010 / 10:30

Zakon v primežu simbioze in narcisizma (1)

z leta v leto narašča število ločitev zakonskih zvez. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z dinamiko odnosov v zakonski zvezi, so prepričani, da sta iz psihološkega vidika vzroka za težave v zakonu pogosto samo dva.

Iz leta v leto narašča število ločitev zakonskih zvez. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z dinamiko odnosov v zakonski zvezi, so prepričani, da sta iz psihološkega vidika vzroka za težave v zakonu pogosto samo dva. Povezana naj bi bila z regresijo (razvojnim nazadovanjem) v dve fazi osebnega razvoja – v simbiozo z materjo in v narcisizem. Zaradi tega obstajata dve vrsti zakonov, ki sta še posebno izpostavljena krizam, tako imenovani simbiotični in narcistični zakon.

Za razumevanje prvega, simbiotičnega zakona je treba poudariti, da v simbiotični fazi otrok doživlja sebe in mater kot edino stvarnost, v kateri drug brez drugega ne moreta živeti in sta drug od drugega tudi odvisna. Kdor zaradi neprijetnih doživetij v otroštvu (frustracij in pomanjkanja nagrajevanja) ostane v tej fazi, ki traja od rojstva do drugega leta starosti, vidi v zakoncu materino podobo, od katere zahteva popolno in nerealno naklonjenost. Partnerja pojm...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh