Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lan in laneno olje

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 08. 03. 2008 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2010 / 06:46

Lan in laneno olje

Lan je bogat vir esencialnih maščobnih kislin, ki so potrebne za ohranjanje zdravja, za ohranjanje celičnih struktur in tvorbo energije
Lan je bogat vir esencialnih maščobnih kislin, ki so potrebne za ohranjanje zdravja, za ohranjanje celičnih struktur in tvorbo energije. Je največji rastlinski vir omega 3 maščobnih kislin v naravi. Vsebuje tudi pomembne sestavine, kot so fitosterol, sistosteri in fosfolilipidi. Poleg tega so omega 3 maščobne kisline iz lana dvakrat cenejše od tistih iz rib, lan pa je biološko pridelan. Uživamo mleto ali v vodi namočeno laneno seme. Vrhunsko laneno olje je tako okusno, da ga lahko jemo tudi z žlico!


Lan je ena najstarejših rastlin, ki so jih gojili na Vzhodu. Uporabljali so semena in vlakna. Slednja predvsem za oblačila, seme pa za pridelavo olja. Iz lanenih cvetov so kuhali zdravilni čaj. Lan potrebuje dolge hladne zime in topla poletja z dolgimi sončnimi dnevi. Pod temi pogoji nastajajo omega 3 maščobne kisline.

Uporaba lanu v zdravilstvu ima globoke korenine. Pri vnetjih sečil priporočajo čaj iz lanenega semena. Učinkovito zdravilo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh