Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mojstrovine iz tisočerih luknjic

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 22. 03. 2008 / 23:00
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2010 / 06:53

Mojstrovine iz tisočerih luknjic

K praznovanju velike noči spada tudi izdelava pirhov in priprava drugih velikonočnih jedil. Krašenje pirhov ima bogato tradicijo zlasti v Prekmurju, kjer izdelujejo remenke, in v Beli krajini, ki je znana po pisanicah.
K praznovanju velike noči spada tudi izdelava pirhov in priprava drugih velikonočnih jedil. Krašenje pirhov ima bogato tradicijo zlasti v Prekmurju, kjer izdelujejo remenke, in v Beli krajini, ki je znana po pisanicah. V novejšem času pa se pojavljajo tudi sodobne oblike krašenja, ki presegajo zgolj velikonočni okvir. Med izdelovalci takih pirhov se je najbolj uveljavil Franc Grom s Stare Vrhnike. Njegovi vrhniški pirhi s čipkastimi vzorci iz tisočerih drobnih luknjic so tako posebni, da je z njimi zaslovel ne samo pri nas, ampak tudi po svetu.


Mojster Franc Grom med delom: potrebni sta zbranost in vztrajnost
(foto: Andreja Zemljarič)

»Med sodobnimi ustvarjalnimi iskanji se najde tudi kaj enkratnega, vrhunskega,« je ob predstavitvi njegovega ustvarjanja v knjigi Mojstrovine Slovenije zapisal dr. Janez Bogataj. Medtem ko sedimo za veliko leseno mizo v hiši Franca Groma na Stari Vrhniki 90a in si...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh