Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Leto medkulturnega dialoga in enotnosti?

Drago K. Ocvirk
Za vas piše:
Drago K. Ocvirk
Objava: 12. 01. 2008 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2011 / 07:03

Leto medkulturnega dialoga in enotnosti?

Začelo se je leto evropskega medkulturnega dialoga, in to v Ljubljani. Ta dialog spodbuja sodelovanje med različnimi kulturami in narodi in je ena od oblik ustvarjanja zavesti o evropski enotnosti in skupni identiteti. Z mislijo nanj je papež v ponedeljek, ko je sprejel diplomatski zbor, izrazil zadovoljstvo, da so se Evropejci zedinili okrog Lizbonske pogodbe, saj tako nadaljujejo gradnjo »evropskega doma«.

Začelo se je leto evropskega medkulturnega dialoga, in to v Ljubljani. Ta dialog spodbuja sodelovanje med različnimi kulturami in narodi in je ena od oblik ustvarjanja zavesti o evropski enotnosti in skupni identiteti. Z mislijo nanj je papež v ponedeljek, ko je sprejel diplomatski zbor, izrazil zadovoljstvo, da so se Evropejci zedinili okrog Lizbonske pogodbe, saj tako nadaljujejo gradnjo »evropskega doma«. Hkrati pa je poudaril, da bo Evropa »za vse prijeten dom le, če se gradi na trdnih kulturnih in moralnih temeljih skupnih vrednot, ki jih prejemamo iz svoje zgodovine in izročil, in če ne zanika svojih krščanskih korenin«.

Čeprav je neizpodbitno, da so korenine Evrope krščanske, pa to sekularni in laicistični fundamentalisti vztrajno zanikujejo. Po njihovem prepričanju je krščanstvo in sploh religija fosil, ki ga je evolucija že davno povozila, verniki pa nekakšni neandertalci, ki ne bi smeli obstajati. Sam Harris, avtor racionalističnih in ateističnih uspešnic, ki je...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh