Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pomenek o dvojnem Einsteinu

Alojz Rebula
Za vas piše:
Alojz Rebula
Objava: 31. 05. 2008 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2010 / 11:59

Pomenek o dvojnem Einsteinu

Vas je kaj impresioniralo, kar je Einstein rekel v nekem pismu prijatelju, ki so ga menda zdaj odkrili, namreč da so vse religije pravljice?
– Vas je kaj impresioniralo, kar je Einstein rekel v nekem pismu prijatelju, ki so ga menda zdaj odkrili, namreč da so vse religije pravljice?

– Komaj. Saj je isti Einstein rekel tudi kaj nasprotnega, na primer, da znanost in religija rasteta iz iste korenine človeškega duha. To se pravi, da na primer krščanstvo raste iz iste korenine kot tista njegova matematika, ki je bila usoda njegovega življenja.

– Potem sta tukaj dva Einsteina: eden, ki postavlja religijo na častitljivo raven znanosti, in neki drug, ki jo odriva med pravljice. Kako si razlagate takšno neverjetno dvojnost? Da si sam ni bil na jasnem o religiji?

– Seveda, lovil se je. No, dvom v resničnost krščanstva je skušnjava, ki jo more doživeti tudi kristjan, ne samo navaden vernik, ampak tudi svetnik. A pri Einsteinu je treba posebej upoštevati dejstvo, da je bil Jud, za judovsko inteligenco, kolikor je je bilo verne, pa je Hitlerjev ter...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh