Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Georgine

Za vas piše:
Ruth Podgornik Reš
Objava: 07. 06. 2008 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2010 / 12:06

Georgine

Ste to pomlad posadili georgine? Morda boste dejali, da te rastline ne poznate. Zanimivo, v naših krajih to ime za dalijo uporabljamo precej pogosto. Ime georgina izvira iz začetka 19. stoletja, ko so želeli rod Dahlia prekrstiti v Georgina

Ste to pomlad posadili georgine? Morda boste dejali, da te rastline ne poznate. Zanimivo, v naših krajih to ime za dalijo uporabljamo precej pogosto. Ime georgina izvira iz začetka 19. stoletja, ko so želeli rod Dahlia prekrstiti v Georgina.

V naši prvi vrtnarski knjigi, ki je izšla leta 1903, lahko preberemo: Georgine (regine) smo pred 100 leti dobili iz Mehike v Ameriki. Vrtnarji so vzgojili iz tujke na stotine vrst, ki se ločijo druga od druge po visokosti, velikosti in po barvi cvetnih glav, po obliki posamnih cvetov in po tem, so li glave enostavne (robocvetne) ali napolnjene.

Španci, ki so dalije ob koncu 18. stoletja prinesli v Evropo, so sprva mislili, da zaradi užitnih gomoljev sodijo na zelenjavni vrt. Šele kasneje so odkrili njihovo okrasno vrednost. Rodovno ime so dobile po Linnejevem učencu, švedskem botaniku dr. Andreasu Dahlu.

V času naših babic so dalije cvetele le na...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh