Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skrivnost Cerkve

Za vas piše:
Zvone Štrubelj
Objava: 23. 08. 2008 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2010 / 12:55

Skrivnost Cerkve

Eden od najizvirnejših dokumentov drugega vatikanskega cerkvenega zbora je dogmatična konstitucija o Cerkvi, ki bistvo in poslanstvo Cerkve predstavlja v povsem novi luči. Dokument nosi naslov po začetnih besedah, »Lumen gentium«, po slovensko: »Luč narodov«. Cerkev je svetilnik evangelija za vse narode.
»Jaz pa ti povem: Ti si Peter, Skala, in na tej skali bom sezidal svojo Cerkev ...« (Mt 16,18)

Eden od najizvirnejših dokumentov drugega vatikanskega cerkvenega zbora je dogmatična konstitucija o Cerkvi, ki bistvo in poslanstvo Cerkve predstavlja v povsem novi luči. Dokument nosi naslov po začetnih besedah, »Lumen gentium«, po slovensko: »Luč narodov«. Cerkev je svetilnik evangelija za vse narode. Njeno bistvo je skrito v božjem stvariteljskem in odrešenjskem sklepu, zato je njena prva in najbolj pravilna opredelitev: Cerkev je skrivnost. Izvira iz globin božjega srca, v Jezusu Kristusu zbira ljudi vseh narodov in časov v občestvo verujočih.

Ta bistvena poteza Cerkve se navezuje na Jezusovo vizijo skupnosti božjega ali nebeškega kraljestva in na izkustvo prve Cerkve, Cerkve apostolskih časov, ki jo prikazujejo Apostolska dela in še posebej pisma apostola Pavla.

Tudi v vsakem evangeljskem odlomku lahko uzremo Jezusovo podobo Cerkve. Ko J...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh