Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hierahični ukaz od zgoraj ali starševska pobuda od spodaj? Kaj »nosi« katoliško šolstvo na Slovenskem

Bogomir Štefanič ml.
Za vas piše:
Bogomir Štefanič ml.
Objava: 20. 12. 2008 / 23:00
Čas branja: 11 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2008 / 06:38

Hierahični ukaz od zgoraj ali starševska pobuda od spodaj? Kaj »nosi« katoliško šolstvo na Slovenskem

Če kaj, je v Cerkvi na Slovenskem prav pobuda za šole, ki bi bile alternativa podržavljenemu šolstvu, prišla od spodaj navzgor. Ne le to: cerkveno vodstvo je bilo v prelomnih časih v začetku 90. let prejšnjega stoletja, ko se je katoliško šolstvo po desetletjih neobstoja oziroma popolne obrobnosti dopuščenih, a javno nepriznanih malih semenišč v Vipavi in Želimljem, znova postavljalo na noge, precej zadržano ob pobudah za ustanavljanje novih šol, saj je bilo vnaprej jasno, za kako velik organizacijski, prostorski, finančni, strokovni in še kakšen projekt gre.
Pri cerkvenih šolah /za razliko od waldorfskih šol/ pa ni šlo za to, da bi jih želeli starši postaviti iz svojih potreb, temveč je bila katoliška cerkev tista, ki je dala pobudo.



Minister za šolstvo dr. Igor Lukšič v Mladini 5. decembra 2008

... pravica in zahteva vernih staršev /je/, da našo vzgojo dopolnjuje taka šola, ki ji verski pouk ne bi bil le mašilo lukenj, ampak cilj celotne izobrazbe in vzgoje. Taka šola bi poleg izobraževanja v šolski skupnosti ustvarjala ozračje, ki ga oživlja evangeljski duh svobode in ljubezni. Mladim bi pomagala, da razvijejo svojo osebnost ob osebnosti učitelja in rastejo v krščanski veri, ki osvetljuje vse šolsko znanje. Tako vzgojeni bodo lahko uspešno delali za blagor zemeljske družbe in pri širjenju božjega kraljestva. Ta cilj se nam staršem zdi dosegljiv le v alternativni šoli. Taka šola more veliko prispevati k dialogu med Cerkvijo in družbo, saj bi imeli od tega obe koristi....

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh