Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poprova meta – svežina na jedilniku

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 13. 06. 2009 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2009 / 07:11

Poprova meta – svežina na jedilniku

Ni nujno, da je meta poprova, tudi drugih preko deset vrst met je uporabnih v kulinariki. Nekatere se bolje podajo v slanim, druge k sladkim jedem in napitkom. Odvisno od izrazitosti in nadiha arome. Poprova meta je bolj ostra, bolj izostren duh ima zelena meta, po limoni diši citronska. Poprova meta je tudi industrijska rastlina in si zaradi razširjenosti zasluži predstavitev. Mete imajo precej sprejemljiv, nekoliko kiselkast okus.



P oprova meta ali latinsko Mentha piperita je križanec med vodno meto in klasasto meto in ni divje rastoča rastlina, pač pa se znajde skoraj v vsakem zeliščnem vrtu. Je večletna zelnata klasasta rastlina, visoka nekaj čez pol metra. Ima štirirobo steblo, ki je lahko zeleno do temno rdečkasto. Listi so kratkopecljati, jajčaste oblike, njihov rob je neenakomerno napiljen, so rdečevijoličaste barve in stojijo nasprotno. Cvetovi so škrlatno vijoličasti in sestavljajo kijasto socvetje. Meta c...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh