Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gostila za domače marmelade

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 20. 06. 2009 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2010 / 09:11

Gostila za domače marmelade

Saj vemo, kako je dandanes preprosto skuhati marmelado. Stopimo v trgovino, kupimo sadje, želirni sladkor in v pol ure je vse skuhano in pospravljeno.
Saj vemo, kako je dandanes preprosto skuhati marmelado. Stopimo v trgovino, kupimo sadje, želirni sladkor in v pol ure je vse skuhano in pospravljeno. A marsikdo bi rad ubral bolj domačo, naravno pot. Ne bo težko, le nekaj več časa in volje bomo vložili v svoje shranke, pripravljene s skrbjo in kančkom adrenalina. Saj vemo: če zavijemo na stranpot, bomo ves čas v dvomih, ali smo storili prav. A roko na srce, čeprav bo domača marmelada malo preredka, jo bomo znali uporabiti kot prelive za jogurte ali podobno.

In že v uvodu nismo mogli mimo bistvenega pojma – zgoščevanja. Če pregledamo deklaracije kupljenih marmelad, skoraj po pravilu uporabljajo gostilo pektin. Običajno je pektin pripravljen iz jabolk, včasih tudi iz citrusov. Nezrela jabolka namreč vsebujejo veliko količino pektina, topne vlaknine, ki živila odlično zgoščuje. Če si vzamemo čas, bomo pektin pripravili sami in tako prihranili nekaj denarcev. Če opazimo, da je plodov na domačih...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh