Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kraj druženja, vrednot in vere

Za vas piše:
F.P.
Objava: 18. 07. 2009 / 22:00
Čas branja: 14 minut
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2010 / 09:18

Kraj druženja, vrednot in vere

Slovenski rojaki v Franciji se zbirajo na več krajih, svoja redna srečanja in središča pa imajo v Parizu in Merlebachu v škofiji Metz. Prav ta se letos spominja 80-letnice delovanja. Za slovensko župnijo v svetu je to kar visok jubilej. Številne podobne misije, ki so nastale v istem času, ne delujejo več ali pa so v zatonu. V Merlebachu pa sta tudi po zaslugi dejavnih rojakov in zavzetega slovenskega dušnega pastirja Jožeta Kamina, lanskega srebrnomašnika, slovenska skupnost in oltarno občestvo živa.
Slovenski rojaki v Franciji se zbirajo na več krajih, svoja redna srečanja in središča pa imajo v Parizu in Merlebachu v škofiji Metz. Prav ta se letos spominja 80-letnice delovanja. Za slovensko župnijo v svetu je to kar visok jubilej. Številne podobne misije, ki so nastale v istem času, ne delujejo več ali pa so v zatonu. V Merlebachu pa sta tudi po zaslugi dejavnih rojakov in zavzetega slovenskega dušnega pastirja Jožeta Kamina, lanskega srebrnomašnika, slovenska skupnost in oltarno občestvo živa. Sami so takole spregovorili o sebi.



Ivanka Colija, vaši starši so bili že leta 1929 zelo dejavni na samih začetkih misije, vi ste jim sledili ...
Oče je bil doma iz Hinj na Dolenjskem, mama iz Ruš pri Mariboru. Oba sta sodelovala že na samem začetku stalne slovenske misije v Merlebachu. Spomnim se, kako je po vojni, maja 1945, spet prišel iz Slovenije gospod Stanko Grims in zbral za slovensko mašo družine, ko...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh