Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali naj čakamo še »Udbino cesto?«

Alojz Rebula
Za vas piše:
Alojz Rebula
Objava: 12. 12. 2009 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2010 / 09:40

Ali naj čakamo še »Udbino cesto?«

Gospod pisec Creda, dajati v demokratični Sloveniji in v demokratični Evropi državno odlikovanje (s kakršnokoli omejitvijo) bivšemu šefu tajne policije komunistične diktature – tega dejanja jaz ne bom ocenjeval.
Gospod pisec Creda, dajati v demokratični Sloveniji in v demokratični Evropi državno odlikovanje (s kakršnokoli omejitvijo) bivšemu šefu tajne policije komunistične diktature – tega dejanja jaz ne bom ocenjeval. A nekomu moram povedati, kako je vplivalo name. Iskreno: revoltiralo me je tako kot državljana kakor kot kristjana.

Kot državljan sem vzdihnil: se bo ta naša Slovenija res tako težko izvijala iz oklepa policijskega sistema, ki jo je pol stoletja tlačil? Zastavil sem si vprašanje: je morda temu dejanju botrovalo neko neznanje ali površno znanje o tem, kaj je Udba dejansko bila in kaj je počenjala? Da je na primer po vojni ugrabljala ljudi po zamejstvu in jih potem doma likvidirala? Da je v prvih letih na veliko aretirala, pobijala in mučila? Da je nastavljala mikrofone in provocirala s podtaknjenim tiskom? Da je s svojimi 17.000 konfidenti omreževala državo in delala iz nje taborišče, kot jo je 1975 označil Edvard Kocbek?

Dejanje se mi je prav...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh