Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naravne vlaknine v korak z zdravjem

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 05. 06. 2010 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.06.2010 / 10:54

Naravne vlaknine v korak z zdravjem

Vse pogosteje slišimo, kako pomembne so za naše zdravje vlaknine. So nekakšna črevesna metla. Vlaknine so domena rastlinske hrane. Niso hranilo, četudi nekatere v presnovi delno fermentirajo in postanejo hrana črevesnim bakterijam. Če ob izdatnem uživanju vlaknin premalo pijemo, bomo dosegli celo negativen učinek. Običajno zaužijemo premalo vlaknin. Postavimo si nov prehranski cilj, ki je, odet v pisane barve, pred nami.

Kot sladkorji in škrob so tudi vlaknine ogljikovi hidrati, ki pa jih ne moremo (popolnoma) prebaviti, ker nimamo encimov za njihovo presnovo. Zato so kot vir energije neuporabne, imajo pa številne druge, izredno pomembne funkcije.

Med naravne prehranske vlaknine štejemo lignin, ki se nahaja v celičnih stenah semen in lesnatih rastlin, celulozo, ki se nahaja v celičnih stenah vseh rastlin, hemicelulozo, pektin, ki ga dobimo predvsem v citrusih, manj zrelih jabolk...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh