Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razhajanje ob Grozdetu?

Alojz Rebula
Za vas piše:
Alojz Rebula
Objava: 19. 06. 2010 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2010 / 06:55

Razhajanje ob Grozdetu?

Grozdetova svetost bi morala biti skupna občutju vseh slovenskih kristjanov z desnim ali levim nagnjenjem (desne in leve momente najdemo tudi v Kristusu), kakor je Slomškova. Grozde ni bil za komunizem. Zanj ni bil niti Slomšek pol stoletja pred nastopom Lenina. Danes je jasno, da za evidentno stalinistično gibanje, čeprav v osvobodilni preobleki, ni mogel iskreno biti noben civilizacijsko čuteč človek. Kakor ni bil zanj niti globoko socialno čuteči krščanski socialist dr. Andrej Gosar.

Ali blokovska dvojnost, v katero se danes cepi ideološko razpoloženje Slovencev, morda na tihem razdvaja tudi skupnost slovenskih katoličanov? Ali tudi skoznje. Čeprav nezaznavno teče tista težko razločljiva črta, ki ločuje desne od levih? Ta razlika med katoličani doslej ni prihajala na dan, če ne upoštevamo – in upoštevanja ni vreden – grotesken poskus nekakšnega pokocbekovskega »krščanskega socializma« v času, ko v kakršenkoli socializem ne verjamejo več niti levičarji.

Vendar tudi krščanske vode morda niso tako mirne, kakor se zdi. Sicer se ne bi slišal kakšen glas, da bi na primer Cerkev pred Grozdetom morala beatificirati kakega drugega Slovenca. Ali da je Grozde kot član takratne Katoliške akcije, odločne nasprotnice Osvobodilne fronte, čeprav sam politično neaktiven, preveč politično zaznamovan, da bi njegovo ime vplivalo spravno in pomirjevalno.

Toda v tem primeru imamo opraviti z izrednim človekom, ki je na antipodu današnjega relativizma, s človekom, roj...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh