Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj bo z vero na Slovenskem?

Alojz Rebula
Za vas piše:
Alojz Rebula
Objava: 26. 06. 2010 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2010 / 07:43

Kaj bo z vero na Slovenskem?

Sam bolj kot na slovensko inteligenco, ki ostaja z velikim manjvrednostnim kompleksom do tujine, se pravi nesamostojna, dam na slovensko ljudstvo. Tisto ljudstvo na primer, ki se je, kot sem bral v Družini, po vojni uprlo podiranju zvonika svoje cerkve v Tuhinjski dolini, tistemu ljudstvu, ki je prav tako po vojni obnovilo vse uničene podružnice v Selški dolini, tistemu ljudstvu, ki je v Ajdovščini postavilo spomenik Filipu Terčelju. Skratka, ljudstvu, ki še nosi v srcu krščansko izročilo.
- Danes se pomeniva o tem, kaj bo recimo čez sto let z vero na Slovenskem. Zate, pesimista, bo takrat Slovenija verjetno turška gmajna.

- Ne bo, dokler bo imelo krščanstvo na Slovenskem takšne zaveznike proti islamu, kakor so cviček, teran, refošk, merlot. A če ne bo turška, bo poganska gmajna, kakor je na primer že na Tržaškem.

- Veš, da jaz dosti dam na slovensko inteligenco, med katero je še danes precej vernih ljudi. Sicer pa na fronti revolucije, če gledam nazaj, ne vidim enega samega res velikega intelektualca. Josip Vidmar, ki bi mi ga ti lahko serviral, to po mojem ni. Manjka mu tista mera etosa, brez katerega ni resnično velike inteligence. A tudi nad estetskim čutom človeka, ki ni uvidel veličine ne Dostojevskega ne Kafke ne Kosovela, Balantiča pa imel za »pesmarja«, lahko zdvomiš.

- Ti staviš torej na slovensko inteligenco?

- Ko so se pred sto leti francoske množice oddalje...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh