Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Telo, ki se daje za vse

Brane Senegačnik
Za vas piše:
Brane Senegačnik
Objava: 26. 06. 2010 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2013 / 09:11

Telo, ki se daje za vse

»Kje? Kje je vendar to? In kako naj to vidim?« sem se spraševal nekega davnega sivega srednješolskega opoldneva, ko sem odhajal od maše. Seveda sem vedel, da Boga ni mogoče videti s teleskopom in da vesoljci ne morejo srečati angelov; moja težava je bila v tem, da so bile pa seveda ne samo tisti dan, ampak pogosto in še vedno pogosto so slepe tudi duhovne oči. Kljub vsemu naprezanju, zakramentalnemu in osebnemu, je srce lačno bolščalo v praznoto z vsakovrstnim najstniškim nelagodjem prežete nedelje. Seveda ni bilo zmeraj tako: bile so in so še tudi poplave svetlobe, notranje nedelje, ko je glava omotična od gostega zraka smisla in se prihodnost razteza onstran obzorja. A tisto, kar bi rad poudaril, je starodavna, »katekizemska« resnica, da s smislom, tudi in predvsem smislom vere, ne razpolagamo. Preprosto: ključa, ki bi odklepal vrata duhovnega sveta, nimamo v svojem žepu. Krščanska vera, katere vrhunec je evharistija, sv. obhajilo, communio obnavljanje skupnosti oziroma telesne povzanosti z Bogom, ni stvar psihološke tehnike, niti obširnih življenjskih priprav, ampak je milost. Ali če povem tako, da bodo razumeli tudi tisti, ki dobijo ob besedi milost alergijo, neizsiljiv dogodek.
Zato se v velikonočnem veselju raduje ves svet, pa tudi angeli v nebesih nenehno prepevajo hvalnico tvoje slave ... Polna so nebesa in zemlja tvoje slave.

»Kje? Kje je vendar to? In kako naj to vidim?« sem se spraševal nekega davnega sivega srednješolskega opoldneva, ko sem odhajal od maše. Seveda sem vedel, da Boga ni mogoče videti s teleskopom in da vesoljci ne morejo srečati angelov; moja težava je bila v tem, da so bile pa seveda ne samo tisti dan, ampak pogosto in še vedno pogosto so slepe tudi duhovne oči. Kljub vsemu naprezanju, zakramentalnemu in osebnemu, je srce lačno bolščalo v praznoto z vsakovrstnim najstniškim nelagodjem prežete nedelje. Seveda ni bilo zmeraj tako: bile so in so še tudi poplave svetlobe, notranje nedelje, ko je glava omotična od gostega zraka smisla in se prihodnost razteza onstran obzorja. A tisto, kar bi rad poudaril, je starodavna, »katekizemska« resnica, da s smislom, tudi in predvsem smislom vere, ne razpolagamo. Preprosto:...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh