Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brezdomni pesnik

Za vas piše:
France Pibernik
Objava: 24. 07. 2010 / 22:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2013 / 09:50

Brezdomni pesnik

Vladimir Truhlar režim ga je nadziral, literarna javnost zamolčevala, umrl je v prostovoljnem begunstvu V celovitem pregledu slovenske poezije v času po drugi svetovni vojni naj bi bilo pesniku Vladimiru Truhlarju dodeljeno posebno mesto: v bistvu sodi med zdomske književnike, saj je večino povojnega življenja prebil v tujini. Sicer ne kje onstran oceanov, ampak v Rimu, kjer je bil petindvajset let profesor na katoliški univerzi Gregoriana. Postal je evropsko znan po svojih številnih teoloških razpravah, sodeloval je z vrhunskimi katoliškimi teologi, na primer s Karlom Rahnerjem in Josephom Ratzingerjem. Objavljal je po najpomembnejših evropskih strokovnih publikacijah in izdal številne knjige v več evropskih jezikih.
Vladimir Truhlar režim ga je nadziral, literarna javnost zamolčevala, umrl je v prostovoljnem begunstvu

V celovitem pregledu slovenske poezije v času po drugi svetovni vojni naj bi bilo pesniku Vladimiru Truhlarju dodeljeno posebno mesto: v bistvu sodi med zdomske književnike, saj je večino povojnega življenja prebil v tujini. Sicer ne kje onstran oceanov, ampak v Rimu, kjer je bil petindvajset let profesor na katoliški univerzi Gregoriana. Postal je evropsko znan po svojih številnih teoloških razpravah, sodeloval je z vrhunskimi katoliškimi teologi, na primer s Karlom Rahnerjem in Josephom Ratzingerjem. Objavljal je po najpomembnejših evropskih strokovnih publikacijah in izdal številne knjige v več evropskih jezikih.

Ob izredno obsežnem znanstvenem delu izključno teološke narave je Truhlar ustvaril tudi zanimiv pesniški opus, ki pa je zaradi okoliščin, v katerih je nastajal, doživel posebno literarno usodo,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh