Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izobraževanje in sposobnost razlikovanja

Za vas piše:
Lojze Gosar
Objava: 02. 10. 2010 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2010 / 06:45

Izobraževanje in sposobnost razlikovanja

Ob začetku akademskega leta se nehote vprašamo, ali visokošolsko izobraževanje resnično vzgaja široko razgledane strokovnjake, ki so poleg tega, da so specialisti za svojo stroko, tudi sposobni in pripravljeni vsestransko presojati možne posledice takih ali drugačnih odločitev pri svojem delu.

Ob začetku akademskega leta se nehote vprašamo, ali visokošolsko izobraževanje resnično vzgaja široko razgledane strokovnjake, ki so poleg tega, da so specialisti za svojo stroko, tudi sposobni in pripravljeni vsestransko presojati možne posledice takih ali drugačnih odločitev pri svojem delu. Praviloma naj bi se bili sposobni kritično odzivati tudi na druga življenjsko bližnja področja. V preteklih dneh smo ob katastrofalnih posledicah poplav začutili, da prav tega primanjkuje.

Upravičeno bi lahko rekli, da je sodobna družba v krizi tudi zato, ker ni pravega stika med različnimi strokami. Številne ustanove, začenši z vlado in ministrstvi, bi že po svojem naslovu morale delovati tako, da se medsebojno usklajeno dopolnjujejo kot kamenčki v mozaiku družbe. Sodobna družba je razdeljena v vedno bolj specializirane podsisteme, kot so na primer: gospodarstvo, politika, družina, vzgoja, znanost. Izhajajoč iz tega pa hočejo tudi vero preprosto omejiti na strogo »zasebni sistem«, k...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh