Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ne obsojam ga

Robert Friškovec
Za vas piše:
Robert Friškovec
Objava: 30. 10. 2010 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2010 / 11:22

Ne obsojam ga

Zahej iz današnjega evangelija mi je pravzaprav zelo všeč. Ko si ga skušam predstavljati, se mi prikradejo podobe tolikih osamljenih ljudi, ki jih drugi izločijo zaradi drugačnosti. Zahej je bil kot cestninar osovražen, ne samo zaradi svojega dobičkonosnega posla, temveč tudi, ker se je družil s poganskimi Rimljani.

Zahej iz današnjega evangelija mi je pravzaprav zelo všeč. Ko si ga skušam predstavljati, se mi prikradejo podobe tolikih osamljenih ljudi, ki jih drugi izločijo zaradi drugačnosti. Zahej je bil kot cestninar osovražen, ne samo zaradi svojega dobičkonosnega posla, temveč tudi, ker se je družil s poganskimi Rimljani. Označen je bil kot javni grešnik, nečist pred Bogom. Zato lahko rečem tudi zanj, čeprav je bil finančno dobro podkovan, da je bil osamljen, na neki način so ga zapustili lastni ljudje.

Žal imam velikokrat občutek, da se tudi med nami kristjani pojavlja drža elitizem, ko s svojim obnašanjem in držo izločamo druge.

Kaj je Zaheja spreobrnilo, ko ga je Jezus povabil, naj zleze z drevesa, in se povabil k njemu domov? Zahej je mogoče pričakoval lekcijo oz. pridigo, naj spremeni svoje življenje. Tega ni dobil. Jezusovo ne-obsojanje in sprejemanje tega človeka je bilo zgovornejše kot karkoli.

Verjetno mnogo Zahejev še danes sedi na drevesih, ljudje pa...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh