Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bolivija na obali

Za vas piše:
Tone Mizerit
Objava: 27. 11. 2010 / 23:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2013 / 11:07

Bolivija na obali

Peru je sosednji državi Boliviji prepustil prehod do morja in ozemlje za pristanišče Malo je verjetno, da bi glede spora s sosedami za svoboden dohod na odprto morje bilo kaj vzporednic med Slovenijo in daljno Bolivijo. Razen, da se obe državi borita za ta cilj, Bolivija veliko veliko dlje kot Slovenija. A kot kaže, je Bolivija ta cilj dosegla, o čemer so poročali tudi svetovni mediji: 20. oktobra letos sta perujski predsednik Alan García in bolivijski Evo Morales podpisala pogodbo, po kateri Peru prepušča Boliviji ozemlje ob pacifiški obali, na katerem lahko zgradi pristanišče, razvija bazično izvozno infrastrukturo pa tudi turistične komplekse. Po 126 letih bo tako Bolivija končno imela neke vrste prost izhod na morje. Ozemlje je v perujski provincillo. »Želimo okrepiti naše južnoameriško ljudstvo, in kot sem rekel že leta 1990, Peru nikoli ne bo ovira v bilateralnem dialogu, ki mora pripeljati do tega, da Bolivija znova pridobi suveren izhod na morje,« je poudarjal García. Njegova pripomba ni brez smisla. Hkrati ko Bolivija načrtuje koridor preko perujskega ozemlja, potekajo s Čilom dolgotrajna in naporna pogajanja, v katerih naj bi dokončno rešili vprašanje razmerja med temi južnoameriškimi državami. Konflikt namreč daleč presega bolivijski celinski položaj in pogojuje odnose med (domnevno) bratskimi narodi.
Peru je sosednji državi Boliviji prepustil prehod do morja in ozemlje za pristanišče

Malo je verjetno, da bi glede spora s sosedami za svoboden dohod na odprto morje bilo kaj vzporednic med Slovenijo in daljno Bolivijo. Razen, da se obe državi borita za ta cilj, Bolivija veliko veliko dlje kot Slovenija. A kot kaže, je Bolivija ta cilj dosegla, o čemer so poročali tudi svetovni mediji: 20. oktobra letos sta perujski predsednik Alan García in bolivijski Evo Morales podpisala pogodbo, po kateri Peru prepušča Boliviji ozemlje ob pacifiški obali, na katerem lahko zgradi pristanišče, razvija bazično izvozno infrastrukturo pa tudi turistične komplekse. Po 126 letih bo tako Bolivija končno imela neke vrste prost izhod na morje. Ozemlje je v perujski provincillo.

»Želimo okrepiti naše južnoameriško ljudstvo, in kot sem rekel že leta 1990, Peru nikoli ne bo ovira v bilateralnem dialogu, ki mora pripeljati do tega, da Bolivija znova pridobi suveren izhod na morje,« je...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh