Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ženinov prijatelj

Primož Krečič
Za vas piše:
Primož Krečič
Objava: 11. 12. 2010 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.12.2010 / 07:46

Ženinov prijatelj

Da je mogel priti Kristus na svet, sta bila potrebna Mati in prijatelj, ki ga je pričakal ter mu pripravil pot. Janezov evangelij predstavlja Janeza Krstnika kot Ženinovega prijatelja.

Da je mogel priti Kristus na svet, sta bila potrebna Mati in prijatelj, ki ga je pričakal ter mu pripravil pot. Janezov evangelij predstavlja Janeza Krstnika kot Ženinovega prijatelja. Ko se je začela večati skupina učencev okrog Jezusa, so postali Janezovi učenci nejevoljni, potožili so, da tisti, ki ga je krstil in zanj pričal, sedaj krščuje in ima vse več privržencev. Toda junak ponižnosti in odrekanja samemu sebi ni potrdil njihovega razmišljanja. Jezus ni njegov tekmec, ampak tisti, ki ga mora predstaviti človeštvu.

Janez vidi Jezusa kot Ženina, ki bo popeljal človeštvo na gostijo, polno uresničenega življenja, on pa je prijatelj tega Ženina, ki pripravlja njegovo srečanje s človeštvom. Vloga Ženinovega prijatelja je, da vse pripravi za poroko, misli na veselje Ženina in Neveste ter na razpoloženje svatov, obenem pa se mora zavedati, da je Ženin tisti, ki mu pripada Nevesta in osrednje mesto na svatbi. Veselje Ženina je tako tudi njegovo veselje. Von Speyer vidi v tej...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh