Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božič ob aferi WikiLeaks

Alojz Rebula
Za vas piše:
Alojz Rebula
Objava: 18. 12. 2010 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.12.2010 / 09:00

Božič ob aferi WikiLeaks

Eno je diplomacija na tujem parketu s šampanjcem v roki in galantnim nasmihanjem. Nekaj drugega je diplomacija, ki na zaprtem piše depeše svoji vladi. Do kam lahko sega ta razdalja med zunanjo uglajenostjo in surovo iskrenostjo, ta velika nepristnost, dokazuje še tekoče razkrivanje ameriških diplomatskih depeš.
Eno je diplomacija na tujem parketu s šampanjcem v roki in galantnim nasmihanjem. Nekaj drugega je diplomacija, ki na zaprtem piše depeše svoji vladi. Do kam lahko sega ta razdalja med zunanjo uglajenostjo in surovo iskrenostjo, ta velika nepristnost, dokazuje še tekoče razkrivanje ameriških diplomatskih depeš. Ta dvoličnost seveda ni značilnost ameriške, ampak vseh diplomacij na svetu.

Spada k praksi tega sveta, ki je raje videz kot resnica.

V nasprotju s to prakso je Kristus nastopil kot pristnost, kot absolutna pristnost. Roditi se v pastirski staji bi za kakšnega Voltaira lahko pomenilo tudi ubožnostno razkazovalnost. Toda v staji se je rodil, ker za Marijo in Jožefa »ni bilo prostora v gostišču«, kakor pravi evangelij. To se pravi, da sta, preden sta šla v stajo, skušala prenočiti pod streho kot običajni potniki.

Na začetku njegovega poslanstva so ga tri hudičeve skušnjave vabile k trem nastopaštvom (spremeni kamne v kruh...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh