Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Temni stereotipi živijo naprej

Za vas piše:
France Pibernik
Objava: 18. 12. 2010 / 23:00
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2013 / 11:17

Temni stereotipi živijo naprej

V kulturni preteklosti so neredkim Slovencem nalepili negativne oznake, ki si jih niso zaslužili Ne le v družbi, tudi v kulturi so v medsebojnih odnosih značilna ostra nasprotja in izključevanja, seveda kot oblika spopadanja zlasti v nazorskih stvareh. Negativna označevanja nasprotnikov so tako izrazita, da so se ustvarili značilni temni stereotipi, ki kar vztrajajo skozi zgodovino. Ne le kak grški Ephialtes ali rimski Porcius Cato Uticensis, ampak tudi v poznejših stoletjih evropske kulture, ne glede na to, kdo jih je ustvaril in kaj so pomenili v posameznih primerih. Tudi na Slovenskem. Kot da smo jih potrebovali za osvetljevanje najpomembnejših naprednih dejanj posameznih dob ali osebnosti.
V kulturni preteklosti so neredkim Slovencem nalepili negativne oznake, ki si jih niso zaslužili

Ne le v družbi, tudi v kulturi so v medsebojnih odnosih značilna ostra nasprotja in izključevanja, seveda kot oblika spopadanja zlasti v nazorskih stvareh. Negativna označevanja nasprotnikov so tako izrazita, da so se ustvarili značilni temni stereotipi, ki kar vztrajajo skozi zgodovino. Ne le kak grški Ephialtes ali rimski Porcius Cato Uticensis, ampak tudi v poznejših stoletjih evropske kulture, ne glede na to, kdo jih je ustvaril in kaj so pomenili v posameznih primerih. Tudi na Slovenskem. Kot da smo jih potrebovali za osvetljevanje najpomembnejših naprednih dejanj posameznih dob ali osebnosti.

Eden prvih, če ne kar prvi v vrsti osebnosti z negativnimi oznakami, je bil škof Tomaž Hren. Stoletje in več ga oblagajo z obtožbami, da je dal sežgati protestantske knjige, ne da bi pri tem kdo kdaj navedel, da je šlo v tisti dobi za krvave...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh