Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob krščanstvu na Slovenskem 2010

Alojz Rebula
Za vas piše:
Alojz Rebula
Objava: 20. 02. 2010 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2010 / 07:54

Ob krščanstvu na Slovenskem 2010

Tam okrog leta 1990, ob sesutju komunizma, je kakšen naiven slovenski kristjan utegnil misliti: zime slovenskega krščanstva je konec, začela se bo pomlad.

Tam okrog leta 1990, ob sesutju komunizma, je kakšen naiven slovenski kristjan utegnil misliti: zime slovenskega krščanstva je konec, začela se bo pomlad. To se pravi: nihče ne bo več skrival svoje vernosti, v šole se bo spet vrnil verouk, cerkve se bodo polnile, bogoslovje se bo polnilo, inteligenca se bo vračala h Kristusu, krščanska kultura bo cvetela, katoličani bodo imeli svoj dnevnik, v politiki se bodo afirmirali kot močna, če že ne odločilna sila.

Kaj se je zgodilo? Tudi v tranzicijski demokraciji je bilo bolj 'zdravo' svoje krščanstvo prikrivati kakor ga kazati. Verouk se je vrnil na Hrvaško in v Srbijo, v Slovenijo pa ne. Bolj kot polniti so se začele cerkve prazniti. V bogoslovju je bilo čedalje manj fantov. Dosti bolj kot h Kristusu je mlada inteligenca šla k Heideggerju. Krščanska kultura bi se bila mogla razcveteti samo v breznih Roga. Namesto politično-kulturnega dnevnika katoličani zmorejo samo verski tednik. Kar pa se tiče politike, so slovens...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh