Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mešanje megle, skrivanje resnice

Jože Dežman
Za vas piše:
Jože Dežman
Objava: 22. 10. 2011 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 08.04.2013 / 11:11

Mešanje megle, skrivanje resnice

Velika in pomembna je bila odločitev Ustavnega sodišča RS o prepovedi čaščenja totalitarnega titoizma. Predvsem, ker nam naroča, da ustavno sodišče samo ne more čudežno ukazati ali ustvariti stanja, v katerem bo človeško dostojanstvo podeljeno zgodovini in prihodnosti. Človeško dostojanstvo lahko določimo kot ideal, obenem pa ima vsak izmed nas možnost, da pove, kaj je bilo v zgodovini takega, kar je prispevalo k človeškemu dostojanstvu, in kaj je bilo takega, kar ga je uničevalo.
Človekovo dostojanstvo in zemljevidi totalitarnih pojavov – za prenovo Slovenskega zgodovinskega atlasa, ki je izšel nedavno.


Velika in pomembna je bila odločitev Ustavnega sodišča RS o prepovedi čaščenja totalitarnega titoizma. Predvsem, ker nam naroča, da ustavno sodišče samo ne more čudežno ukazati ali ustvariti stanja, v katerem bo človeško dostojanstvo podeljeno zgodovini in prihodnosti.

Človeško dostojanstvo lahko določimo kot ideal, obenem pa ima vsak izmed nas možnost, da pove, kaj je bilo v zgodovini takega, kar je prispevalo k človeškemu dostojanstvu, in kaj je bilo takega, kar ga je uničevalo.

Zato je prav, da bi strokovne elite temeljito premislile, kaj jim je s svojo odločitvijo o protiustavnosti »oblastnega poveličevanja komunističnega totalitarnega režima« povedalo.

Kako lahko zgodovinarji sledimo temu napotku: »Ime Tito ne simbolizira zgolj osvoboditve ozemlja današnje države Slovenije izpod fašistične okupacije v drugi...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh