Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gospodarstvo in božič

Za vas piše:
Keith Miles
Objava: 17. 12. 2011 / 23:00
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 08.04.2013 / 11:42

Gospodarstvo in božič

S tržnega vidika je porast prodaje sredi zime izredno dobrodošel. Morda bi bilo dobro razmisliti o medsebojnem vplivu gospodarstva prostega trga in božičnih praznikov. Še posebej ob božiču se prepletajo številni dejavniki; nekateri izvirajo iz starodavnih izročil, drugi so sodobnejši rezultat človekovega vedenja. Veljalo bi spomniti, da je zgodnja krščanska Cerkev svoje praznike prilagodila starodavnim izročilom, zato božič obhajamo v času zimskega enakonočja. Pravzaprav naj bi krščanska Cerkev ne obhajala božičnega praznika vse do tretjega stoletja. Ne bi smeli biti preveč presenečeni nad dejstvom, da je zgodnja krščanska Cerkev, še posebej po tem, ko je rimsko cesarstvo krščanstvo sprejelo kot svojo uradno veroizpoved, prevzela in prilagodila datume iz njihovega koledarja in poganske praznike nadomestila s krščanskimi. Nekristjani skušajo to predstaviti kot neke vrste strašno manipulacijo, v resnici pa je bil to povsem običajen način uveljavljanja nove veroizpovedi, saj so jo gradili na starih ljudskih običajih. Ali ni Jezus navsezadnje rekel, da je on nova zaveza?
S tržnega vidika je porast prodaje sredi zime izredno dobrodošel.

Morda bi bilo dobro razmisliti o medsebojnem vplivu gospodarstva prostega trga in božičnih praznikov.

Še posebej ob božiču se prepletajo številni dejavniki; nekateri izvirajo iz starodavnih izročil, drugi so sodobnejši rezultat človekovega vedenja. Veljalo bi spomniti, da je zgodnja krščanska Cerkev svoje praznike prilagodila starodavnim izročilom, zato božič obhajamo v času zimskega enakonočja. Pravzaprav naj bi krščanska Cerkev ne obhajala božičnega praznika vse do tretjega stoletja.

Ne bi smeli biti preveč presenečeni nad dejstvom, da je zgodnja krščanska Cerkev, še posebej po tem, ko je rimsko cesarstvo krščanstvo sprejelo kot svojo uradno veroizpoved, prevzela in prilagodila datume iz njihovega koledarja in poganske praznike nadomestila s krščanskimi. Nekristjani skušajo to predstaviti kot neke vrste strašno manipulacijo, v resnici pa je bil to povsem običajen način uveljavljanja n...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh