Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Porabski pisatelj v vlogi posredovalca

Za vas piše:
Jože Horvat
Objava: 25. 08. 2012 / 22:00
Čas branja: 17 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2013 / 08:00

Porabski pisatelj v vlogi posredovalca

Pogovor s Francekom Mukičem, slovenskim pisateljem v Porabju: Obstoj slovenstva v Porabju je boj za vsako posamezno dušo Francek Mukič je osrednja kulturna osebnost slovenske manjšine na Madžarskem: leksikograf, publicist, avtor nacionalno pomembnih šolskih učbenikov, izdajatelj ljudskih pesmi in novinar, predvsem pa pisatelj, ki ga javnost v Sloveniji premalo pozna in ceni. Pred štirimi leti je izšel njegov prvi roman Garaboncijaš (v porabskem slovenskem narečju; leta 2010 v slovenskem knjižnem jeziku z naslovom Črnošolec). To je tudi nasploh prvi roman, ki ga je napisal slovenski avtor porabske manjšine na Madžarskem. Zdaj je pred bralci njegovo novo prozno delo Strgane korenine, roman o Porabcih, ki jih je stalinistična oblast na Madžarskem preselila v delovna taborišča ter pohabila njihovo osebno in narodnostno usodo. Knjigo je izdala založba Franc-Franc v Murski Soboti.
Pogovor s Francekom Mukičem, slovenskim pisateljem v Porabju: Obstoj slovenstva v Porabju je boj za vsako posamezno dušo

Francek Mukič je osrednja kulturna osebnost slovenske manjšine na Madžarskem: leksikograf, publicist, avtor nacionalno pomembnih šolskih učbenikov, izdajatelj ljudskih pesmi in novinar, predvsem pa pisatelj, ki ga javnost v Sloveniji premalo pozna in ceni. Pred štirimi leti je izšel njegov prvi roman Garaboncijaš (v porabskem slovenskem narečju; leta 2010 v slovenskem knjižnem jeziku z naslovom Črnošolec). To je tudi nasploh prvi roman, ki ga je napisal slovenski avtor porabske manjšine na Madžarskem. Zdaj je pred bralci njegovo novo prozno delo Strgane korenine, roman o Porabcih, ki jih je stalinistična oblast na Madžarskem preselila v delovna taborišča ter pohabila njihovo osebno in narodnostno usodo. Knjigo je izdala založba Franc-Franc v Murski Soboti.

Spomladi je izšla vaša knjiga Strgane...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh