Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Je v izidu volitev mogoče brati kaj religioznega?

Alojz Rebula
Za vas piše:
Alojz Rebula
Objava: 28. 01. 2012 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2012 / 13:01

Je v izidu volitev mogoče brati kaj religioznega?

Ob izidu zadnjih parlamentarnih volitev, ko je v Sloveniji zmagala levica, sem si zastavil vprašanje: Ali je mogoče iz tega izida kaj sklepati glede verskega razpoloženja v našem narodu? Reči, da je glas levičarja glas ateizma ali celo proti Bogu, je prav toliko utemeljeno, kot reči, da desničar s svojim glasom pričuje za obstoj Boga.

Ob izidu zadnjih parlamentarnih volitev, ko je v Sloveniji zmagala levica, sem si zastavil vprašanje: Ali je mogoče iz tega izida kaj sklepati glede verskega razpoloženja v našem narodu? Reči, da je glas levičarja glas ateizma ali celo proti Bogu, je prav toliko utemeljeno, kot reči, da desničar s svojim glasom pričuje za obstoj Boga. Saj levičar lahko veruje v Boga, kakšen desničar pa je na primer bolj za protikomunizem kot za Boga. Toda praktično to nista dve običajni drži v odnosu do Boga. Najmanj, kar lahko domnevamo, je, da gre levičarski glas mimo religije, kakor na drugi strani desničarski glas ni proti verski stvarnosti.

Smo seveda pri poskusu interpretacije političnih volitev, ne kakega verskega referenduma.

Lahko je reči levica in desnica. Dejansko je levic in tudi desnic vseh vrst. Levica lahko gre od krotke težnje po novem do komunističnega fanatizma, desnica pa od prav tako krotke navezanosti na tradicijo do genocidnega fašizma. Po mojem skromnem mne...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh