Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali bo tehnika odpravila kapitalizem?

Alojz Rebula
Za vas piše:
Alojz Rebula
Objava: 15. 12. 2012 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.12.2012 / 07:27

Ali bo tehnika odpravila kapitalizem?

Rad se razgledujem po idejnem obzorju Evrope in zunaj nje. Nekaj iščem. Iščem, ali se bo na tem obzorju utrnila kakšna nova odrešeniška ideja za človeštvo, kakršna je bila Marxova.
Rad se razgledujem po idejnem obzorju Evrope in zunaj nje. Nekaj iščem. Iščem, ali se bo na tem obzorju utrnila kakšna nova odrešeniška ideja za človeštvo, kakršna je bila Marxova. Ne nacionalno omejena, kakor so bili fašizem, ampak ekumenska, za vse narode in jezike, kakršna je bila komunistična ideja.

Ne pričakujem apostola, kakor je bil Marx, niti novega Nietscheja ali Hegla, a vendar nosilca ateistične ideje, ki naj bi nadomestil Marxa in pokazal, kam iz sodobnega duhovnega kaosa.
Pa na obzorju že dvajset let ni ničesar. Filozofija s svojimi tostranskimi vizijami je onemela. Ponižala se je v deklo psihoanalize ali intelektualni prakticizem.
Te dni sem bral o novi knjigi, ki jo je iz člankov, objavljenih v »Il Corriere della Sera«, pripravil filozof Severino.

Ne vem, koliko sem bral njegove članke (ničesar nimam v spominu). Toliko vem o njem, da je mož učil po raznih italijanskih univerzah, začenši s katoliško. Od nje, se zdi, ni kaj dosti odnesel, s...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh