Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija in sklep

Drago Čepar
Za vas piše:
Drago Čepar
Objava: 25. 05. 2013 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.05.2013 / 09:11

Slovenija in sklep

Doslej smo spoznali položaj verskega pouka v 33 evropskih državah, od katerih je 26 članic EU. V javni šoli enaindvajsetih članic in sedmih nečlanic je verski pouk obvezen predmet. V javni šoli petih članic ni obveznega verskega pouka, je pa država drugače podprla pouk nekaterih ver.
Vzorci urejanja vprašanja verskega pouka v šoli (5)

Doslej smo spoznali položaj verskega pouka v 33 evropskih državah, od katerih je 26 članic EU. V javni šoli enaindvajsetih članic in sedmih nečlanic je verski pouk obvezen predmet. V javni šoli petih članic ni obveznega verskega pouka, je pa država drugače podprla pouk nekaterih ver. Preostanejo države, v katerih verski pouk ni obvezen predmet v javni šoli, država pa ni z drugimi ukrepi pomembneje podprla verskega pouka nobene vere. V to skupino sodijo nečlanice EU Albanija, Makedonija in Ukrajina ter članica Slovenija.

V Albaniji je prepovedana »ideološka in verska indoktrinacija v javnih izobraževalnih ustanovah«, v Makedoniji pa zakon določa, da lahko verski pouk izvajajo samo tam, kjer izvajajo verske dejavnosti in obrede. Ukrajinski zakoni skrbno varujejo šolo pred nevarnostmi vere: izobraževalni proces in ustanove niso pod vplivom verskih organizacij; prepovedano je sodelovanje v verskih dejavnost...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh