Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skalnate strehe, ognjeni grmi

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 26. 10. 2013 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2013 / 11:44

Skalnate strehe, ognjeni grmi

Pred nekaj milijoni let se je Istra tako močno zagozdila pod Dinarsko gorstvo, da se je Kras dvignil in nastal je Kraški rob. Ta stopničasta pregrada, ki se vleče od Trsta do Učke, je zelo razgibana in polna zanimivosti.
Pred nekaj milijoni let se je Istra tako močno zagozdila pod Dinarsko gorstvo, da se je Kras dvignil in nastal je Kraški rob. Ta stopničasta pregrada, ki se vleče od Trsta do Učke, je zelo razgibana in polna zanimivosti. Med najbolj slikovitimi so naravni most in skalnati spodmoli jugovzhodno od Sočerge, tik nad cesto od našega mejnega prehoda proti Buzetu. Do njih se lahko sprehodimo po prijetni planinski poti, ki jo jeseni barva ognjeno rdeči ruj.

Sočerga je v minulem stoletju doživela podobno usodo kot druge vasi v notranjosti Istre – velik osip prebivalstva. Leta 1900 je v njej živelo 149 ljudi, zdaj jih je manj kot 70. V vasi je župnijska cerkev sv. Justa in sv. Evfemije, nas pa je tokrat bolj zanimala kapela sv. Kvirina (Kvirika) na bližnji vzpetini. Stoji nedaleč stran od prazgodovinskega gradišča, obdana je s pokopališčem in obzidjem, do nje vodi pol kilometra dolga asfaltna cesta, ki se na začetku Sočerge požene navkreber.

ALI JE TUKAJ HODIL MOJZES?...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh