Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krivico trpeti ali preprečevati?

Za vas piše:
Zlata Krašovec
Objava: 23. 11. 2013 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2013 / 13:21

Krivico trpeti ali preprečevati?

Ko gre za odgovor na vprašanje, ali je za človeka bolje, če krivico trpi ali če jo sam povzroča, se bo kristjan brez preudarjanja odločil za prvo možnost. Pripravljenost krivico voljno trpeti navsezadnje šteje med sedmero duhovnih del usmiljenja.

Ko gre za odgovor na vprašanje, ali je za človeka bolje, če krivico trpi ali če jo sam povzroča, se bo kristjan brez preudarjanja odločil za prvo možnost. Pripravljenost krivico voljno trpeti navsezadnje šteje med sedmero duhovnih del usmiljenja. »Čas je kratek, večnost je dolga,« je vsem v opomin zapisal kardinal J. H. Newman. Kljub temu pa ne gre pozabiti, da smo le redkokdaj postavljeni pred tako izključujočo izbiro. Velikokrat se nam ponuja še tretja možnost: krivico preprečiti. Ko Bog pričakuje, da potrpimo, prav gotovo nima v mislih nesmiselnega trpljenja, trpljenja, ki bi se mu lahko izognili, trpljenja, ki bi ga sebi in zlasti drugim lahko prihranili. Pogosto nas šele zamujena priložnost, da bi krivico preprečili, pripelje v položaj, ko moramo krivico voljno trpeti.

Takih zamujenih priložnosti – v kesanju nas nanje spomni vrstica mnogo dobrega opustil – je veliko. Spomladi je denimo stekla evropska državljanska pobuda Eden izmed nas, kat...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh