Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Šport po Armstrongu

Objava: 23. 02. 2013 / 23:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2013 / 08:33

Šport po Armstrongu

Etična in moralna razsežnost ukvarjanja s športom Beseda šport je nedvomno eden najbolj univerzalnih in globaliziranih pojmov. Izhaja iz latinske besede desportare, »razvedriti (se)«, in iz variant v romanskih jezikih, npr. iz italijanske besede sportare, »stegniti (roke)«, »pobegniti«, »izmuzniti se«. Najbrž je ob tem mišljeno bolj pošteno športno preigravanje kot izmikanje pred preverjanjem uporabe nedovoljenih sredstev, kar je Lance Armstrong dolgo časa s pridom uveljavljal. Šport v sodobnem svetu za Cerkev ni »nujno zlo«, marveč danost in priložnost, ki je v službi človeka in njegovega zdravja. Svojo pozitivno naravnanost do športa je Cerkev izrazila z mnogimi pobudami za športno dogajanje, ki so segale vse do ustanavljanja samostojnih cerkvenih športnih klubov in organizacij. V Zahodni Evropi še danes deluje vrsta uveljavljenih športnih klubov in društev, ki imajo korenine v cerkvenih združenjih. Tudi v Sloveniji je bila pred drugo svetovno vojno ta dejavnost zelo razvita, a je bila po njej s komunističnim totalitarizmom zatrta.

Etična in moralna razsežnost ukvarjanja s športom

Beseda šport je nedvomno eden najbolj univerzalnih in globaliziranih pojmov. Izhaja iz latinske besede desportare, »razvedriti (se)«, in iz variant v romanskih jezikih, npr. iz italijanske besede sportare, »stegniti (roke)«, »pobegniti«, »izmuzniti se«. Najbrž je ob tem mišljeno bolj pošteno športno preigravanje kot izmikanje pred preverjanjem uporabe nedovoljenih sredstev, kar je Lance Armstrong dolgo časa s pridom uveljavljal.

Šport v sodobnem svetu za Cerkev ni »nujno zlo«, marveč danost in priložnost, ki je v službi človeka in njegovega zdravja. Svojo pozitivno naravnanost do športa je Cerkev izrazila z mnogimi pobudami za športno dogajanje, ki so segale vse do ustanavljanja samostojnih cerkvenih športnih klubov in organizacij. V Zahodni Evropi še danes deluje vrsta uveljavljenih športnih klubov in društev, ki imajo korenine v cerkvenih združenjih. Tudi v Sloveniji je bila pred drugo svetovno vojno...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh