Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznovanje sv. Tomaža ob ruševinah cerkve

Objava: 09. 08. 2014 / 22:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.08.2014 / 11:38
Praznovanje  sv. Tomaža ob ruševinah cerkve

Praznovanje sv. Tomaža ob ruševinah cerkve

Praznik sv. Tomaža apostola so tudi letos počastili ob ruševinah nekdaj župnijske cerkve sv. Tomaža na slovensko-italijanski meji.


Praznik sv. Tomaža apostola so tudi letos počastili ob ruševinah nekdaj župnijske cerkve sv. Tomaža na slovensko-italijanski meji. Zaradi meje in prejšnjega režima cerkve niso smeli uporabljati, zadnjega župnika Janeza Zalokarja pa so v začetku leta 1949 pregnali. Cerkev je bila posvečena l. 1644. Decembra 1863 pa je bila povzdignjena v župnijsko. Nova meja je župnijo popolnoma razdelila. V župnišče se je vselila obmejna enota JLA, ki je postopno uničevala cerkev, župnišče in mežnarijo. Prepovedala je tudi pokopavanje in obisk grobov. Cerkve niso mogli več uporabljati vse do osamosvojitve.

Domačini iz vasi, ki leži na obeh straneh meje, se vsako leto zberejo, letos tudi z načrtom obnove, da bi ustavili propadanje cerkvenega obzidja. Bogoslužje je vodil župnik Iztok Mozetič, z ubrano pesmijo pa je dogodek povzdignil združeni pevski zbor iz Trsta, ki ga vodi Edi...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh