Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iz džungle v baterijsko farmo

Objava: 14. 03. 2015 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.03.2015 / 11:28
Iz džungle v baterijsko farmo

Iz džungle v baterijsko farmo

Domača kokoš je zastopana v številnih pasmah po vsem svetu. Izvira iz divje kokoši, ki živi v nekaj podvrstah, široko razprostranjenih v Indiji in Indoneziji.


Domača kokoš (Gallus g. domesticus) je zastopana v številnih pasmah po vsem svetu. Izvira iz divje kokoši (Gallus gallus), ki živi v nekaj podvrstah, široko razprostranjenih v Indiji in Indoneziji. Glede podvrste, katera naj bi bila njen neposredni prednik, stroka še ni povsem prepričana. Domnevno sta to bankivska kokoš, ki prebiva na Javi, ali burmanska podvrsta, omenjeni pa se tudi tonkinška in indijska divja kokoš. Človek je kokoš udomačil že pred najmanj 5000 leti.

Če je še sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja veljalo, da je bilo število domačih kokoši na svetu približno enako številu takrat živečih ljudi, je ta položaj danes bistveno drugačen. Na leto na vsem svetu vzredimo več kot 50 milijard piščancev, kar pomeni, da je domača kokoš daleč najbolj številna vrsta ptic na planetu. Leta 2006 je bilo kar 74 % kokošjega mesa pridelanega v i...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh