Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kje najdemo najzahodnejšega Slovenca?

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 09. 05. 2015 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2015 / 09:48

Kje najdemo najzahodnejšega Slovenca?

Knjiga Pogovori z Merkujem je poklon slovenskemu jezikoslovcu, etimologu, skladatelju in muzikologu Pavlu Merkuju, ki je umrl leta 2014.

Knjiga Pogovori z Merkujem je poklon slovenskemu jezikoslovcu, etimologu, skladatelju in muzikologu Pavlu Merkuju, ki je umrl leta 2014. Avtor knjige, novinar dr. Bernard Nežmah, je z njim raziskoval najzahodnejše kraje, v katerih živijo Slovenci. Tudi ta pot in doživetja med zamejskimi Slovenci so opisana v knjigi. Med raziskovanjem zamejstva sta se z Merkujem zbližala in nadaljevala sodelovanje. Nežmah je jezikoslovca in skladatelja spremljal pri njegovem delu, ga večkrat intervjuval in pisal recenzije o njegovih knjigah. Po Merkujevi smrti pa jih je zbral v knjigo Pogovori z Merkujem.

Bernard Nežmah je Pavla Merkuja opisal kot človeka, »ki je desetletja proučeval slovenska narečja, osebna in krajevna imena ter izvore priimkov, objavljal tekste, leksikone in knjige, bil erudit par excellence, ni bil nikoli zaposlen kot znanstvenik na inštitutu ali univerzi. Še več, slovensko je zaradi časa fašizma začel govoriti šele pri petnajstih letih.« To so dejstva, ki pričajo, kako...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh